Barangolj a Föld belsejében

logo_fuerte.jpg

A Kanári-szigeteken számos hely van, amit érdemes meglátogatni, a Fuerteventurában található Ajuy egyike ezeknek a lényeges állomásoknak. Ez a festői halászfalu, amelynek fő tevékenysége a halászat, az egyik geológiai szempontból legjelentősebb természeti emléket rejti az egész szigeten: a híres és titokzatos Cuevas de Ajuy-t.

cuevas-de-ajuy-1.jpg
Ajuy Fuerteventurán: halászfalu


A fuerteventurai kisváros, Ajuy mindössze 150 lakossal rendelkezik. A tengerparton, a Barranco de Ajuy mellett található fekete homokos strandja a Kanári-szigetekre oly jellemző geológiát mutatja be.

A fuerteventurai Ajuy jelentős történelmi múlttal rendelkezik az egész szigetcsoport számára, hiszen Jean de Béthencourt, a Kanári-szigetek meghódítója, először a 15. században lépett be ebbe a halászfaluba,. Ő az aki Fuerteventura számos városát alapította, mint pl. Betancuria.

Hogyan juthatsz el Ajuyba?

A fuerteventurai Ajuy-ba való eljutáshoz a Kanári-sziget nyugati partjára kell utaznod. Ajuy halászfalu mindössze 9,5 km-re található Pájara városától, így ha autóval érkezel akkor az FV-621-es autópályán kell menned. Ha pedig busszal közelítenéd meg akkor számos buszjárat vagy guagua (ahogy a helyi lakosság hívja a buszt) indul Pajára városából. A sziget fővárosából, Puerto del Rosarioból a Fuerteventura Ajuy-ba közlekedő busz a 01-es vonalon közlekedik, amellyel körülbelül 3 óra alatt érhetsz el a festői tengerparti faluba.

ajuy-cuevas-que-ver-fuerteventura-2.jpg

Ajuy Fuerteventurában: a barlangok története és eredete


Ha megérkezett, javaslom, hogy menj el Ajuy természeti emlékművéhez, ismertebb nevén Las Cuevas de Ajuy-hoz, amelyet 1987-ben a sziget védett természeti területévé nyilvánítottak. A barlangok a szigeten belüli, jelenleg inaktív vulkánok által kibocsátott lávafolyamokból álló természetes sziklaképződmének. Ez a természeti terület 31,8 nagyságú, így rengeteg látnivaló vár rádözheti magát az útvonalon.
A Cuevas de Ajuy-hoz vezető útvonal eléréséhez meg kell közelíteni a Playa Ajuy északi végét, a szakadék torkolatához közel, ahol a csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk. Mielőtt azonban elindulnál a mitikus természetes barlangokhoz vezető ösvényen, javasoljuk, hogy élvezd ki az Ajuy Beach 35 méter széles és 270 méter hosszú fekete homokos különleges strandot. 

fuerta2-02ad2c35-ea99-4fca-8674-3aa4ced42f77.jpg

Út az Ajuy-barlangokhoz


A Cuevas de Ajuy bejárata egy 1,5 km hosszú kőrámpával kezdődik, ezért azt tanácsolom hogy viselj kényelmes és biztonságos cipőt, hogy gond nélkül felfedezhesd ezt az egyedülálló sziklaképződményt. A túra során különféle, több mint 100 millió évvel ezelőtt keletkezett sziklákat tekinthetsz meg. Benne fosszilis dűnék képződményei figyelhetők meg, amelyek a mélytengerből származó megszilárdult homok; de nem ez az egyetlen geológiai képződmény az emlékműben. Ősi tengeri haslábú kövületeket, sziklás gerinceket, valamint magmás és vulkáni eredetű óceáni üledékeket is láthatsz. Hasonlóképpen, az ösvényen belül, a Cuevas de Ajuy alagútjain keresztül, régi meszes kemencék találhatók, amelyeket hagyományos házak építésére használtak.

A Cuevas de Ajuy körútja a gyaloglási tempótól függően nem tart tovább egy óránál. Elég párás, ezért megfelelő ruházattal készülj a túrára.

maxresdefault.jpg

Egy csipet gasztronómia túra után


A túra végeztél tudom ajánlani a közelben található helyi éttermeket, ahol a helyi úgynevezett Majorera ételeket kóstolhatod meg. Élvezd a finom mojo burgonyát és a friss halat a fuerteventurai Ajuy halászfaluban dolgozó halászoktól.

f28cc2c997ba717b9256c51f27cea355.jpg