Gofio: A Kanári-szigetek ősi élelmiszere + Recept

logo_fuerte.jpgA gofio a Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb és legősibb élelmiszere, mely a helyiek mindennapi étrendjének fontos részét képezi. Ez a tápláló kincs hosszú múltra tekint vissza, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ismerjük meg közelebbről ezt az ősi gabonafélét és annak jelentőségét a helyi kultúrában.

Az ősi gabona

A gofio alapvetően pirított és őrölt gabonaféle, melyet hagyományos módon készítenek a szigeteken. A leggyakrabban használt gabonafajták közé tartozik a búza, a kukorica és az árpa.

Gofio_árpa

Tápláló élelmiszer

Az őslakos Guanche népek már évezredek óta fogyasztották a gofiot, és a spanyol hódítók érkezése előtt ismert volt a szigeteken. A spanyol hódítás után a gofio továbbra is fontos táplálékforrás maradt a helyi lakosság számára.

A gofio gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, magas fehérje- és rosttartalma miatt pedig hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Emellett számos ásványi anyagot és vitaminokat is tartalmaz, mint például a B-vitaminokat és a vasat.

Gofio_2

Sokoldalú felhasználás

A gofio sokféleképpen felhasználható. Leggyakrabban tejbe vagy vízbe keverve, például reggeliként vagy nassolás céljából fogyasztják. Emellett használják levesek, sütemények és más ételek készítéséhez is, így sokoldalúan alkalmazható az ételkészítésben.

Gofio_gyúrt

Gofio Recept

Összeírtunk egy nagyon egyszerű és finom gofio receptet, amit otthon is el tudsz készíteni:

Gofio

Hozzávalók

- 1 kg pirított gabonaféle (általában búza vagy kukorica)
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)

Elkészítés

1. A gabonát először meg kell pirítani. Ehhez egy serpenyőt közepes hőmérsékleten melegítsünk fel, majd tegyük bele a gabonát. Pirítsuk 10-15 percig, időnként kevergetve, amíg aranybarna színűre vált.
2. Miután megpirult, hagyjuk kihűlni a gabonát.
3. Ha kihűlt, őröljük meg finomra. Ehhez használhatunk egy kávédarálót vagy őrlőgépet.
4. Miután finomra őröltük, adjunk hozzá sót ízlés szerint, majd keverjük össze alaposan.

A gofio készen is van, és készen áll a fogyasztásra. A kanári szigeteken gyakran fogyasztják például tejben vagy levesekben.Ízlés szerint adhatunk hozzá mézet vagy cukrot is. Jó étvágyat!