A világ egyik legvadabb strandja

logo_fuerte.jpg

A Fuerteventura legdélibb részén található Jandía-félsziget ad otthont a Kanári-sziget egyik legnagyobb és legfenségesebb kincsének: a Playa de Cofete strandnak. A félsziget szél felőli részén elrejtett, ezt a több mint 12 kilométer hosszú, hihetetlen strandot a Jandía Természeti Park hegyvonulata védi. A nehéz megközelíthetőségével ez a part gyakorlatilag egy vad, szűz strandot alkot, ahová csak a legkitartóbbak jutnak el. A Playa de Cofete strand vitathatatlanul Fuerteventura egyik legkülönlegesebb strandja, ahol minden látogatás garantáltan felejthetetlen élmény lesz.

playa_de_cofete-fuerteventura_0.jpg
Playa del Cofete Fuerteventura szigetének legdélibb csücskében, a Jandía Természeti Parkban található, amely az azonos nevű félszigeten található. Ezt a 200 négyzetkilométeres félszigetet a 6 kilométer széles La Pared földszoros választja el a sziget többi részétől. A guanche-korszakban (15. század előtt) ez a földszoros kőfallal választotta el a sziget északi és déli részét (innen ered a neve is, a la pared jelentése: „a fal” angolul). Ez a fal szolgálta a sziget két lakosságának elválasztását: az északi Maxorata-t és a déli félszigeten lévő Jandíát. A terület viszonylag nehezen megközelíthető, és messze van minden várostól. Továbbá csak olyan speciális járművekkel érhető el, amelyek alkalmasak erdei ösvények és nem aszfaltozott utakon közlekedni.

playa_de_cofete-fuerteventura_5.jpg

Minden Cofete látogatást kirándulásnak kell tekinteni, mivel az útvonal korántsem könnyű. Körülbelül 50 percet vesz igénybe a 25 kilométeres út megtétele, így közvetlenül a tengerparton marad. Ha körülbelül 8,5 kilométerre van Morro Jable városától, itt található egy pont, ami jelzi az vad ösvény kezdetét. Az útvonal áthatol a hegyláncon, amely a Jandía-félszigetet két részre osztja. A Mirador del Barranco Agua Oveja kilátó körülbelül két kilométerre található ezen a z úton, ahonnan lenyűgöző panoráma található az egész strandra. Innentől kezdve az út folyamatosan kanyarog és egészen Cofete kis falujába ereszkedik le.

Az első dolog, amit észrevehetsz, amikor megérkezel Cofetéba, az a látványos táj, amely úgy tűnik, mintha egy másik bolygóról származna. Egyrészt a Jandía Természeti Park 800 méter magas hegyvonulatának hatalmas sziklafala látható, másrészt a hatalmas Atlanti-óceán simogatja egy végtelennek tűnő tengerpart vonalát. 

A Playa de Cofete strand hatalmas mérete miatt döntést kell hoznod, ha szeretnéd bejárni ezt a szakaszt: amikor eléred a parkolót akkor vagy 5 kilométert észak felé haladhatsz a sziget irányába; vagy 2,7 ​​kilométerre délre a lenyűgöző Roque del Morro irányába. Annyit tennék hozzá, hogy nem lehet rosszul dönteni. :)

 

cofete-1024x534.jpg