Az aloe vera kisokos: a II. világháborúban is használtak.

A mai posztban egy kicsit másfelé veszem az irányt a strandoktól és látnivalóktól. Fuerteventura egyik legfontosabb exportcikkét veszem gorcső alá, ami nem más mint a bőrünk legjobb barátja: aloe vera.

aloe-vera-fuerteventura_malpais-1-696x462_1.jpg

Az aloe vera gyógyító tulajdonságait több száz különböző kultúra bizonyítja: maja, görög, római, héber, asszír, kínai, egyiptomi…, utóbbiak a régi időkben a halhatatlanság növényeként emlegették – talán gyógyító tulajdonságai miatt – bekerült a fáraókkal együtt eltemetett temetési ajándékok közé.

Rengeteg történelmi feljegyzés kommentálja az elmúlt évezredekből a gyógyító és kozmetikai erejét. Egyesek szerint Nagy Sándor úgy tudta meghódítani Socotora szigetét (Arábia déli részén), hogy a csapatai aloe verat ettek és ez rendkívül gyorsan regenerálta őket a harcok során, így felül tudtak kerekedni az ellenségen. Más feljegyzések szerint pedig Kleopátra mindennap használta testápolóként, ezért is tartották a legnagyobb szépségszimbólumnak a korában.

aloe-vera-fuerteventura_produkte-mit-aloe-vera_1.jpg

Az aloe a spanyol népgyógyászat elengedhetetlen eleme volt, egészen addig, amíg a modern orvoslás általános alkalmazása a feledés homályába vetette, a legtöbb gyógyító növénnyel együtt. A második világháború alatt terápiás tulajdonságait újra felfedezték. A Hirosima és Nagaszaki lakosságában - atomrobbanások miatt - okozott égési sérülések aloéval sokkal gyorsabban gyógyultak, és sok esetben nem hagytak nyomot vagy hegeket a sérülteken. Sejthelyreállító tulajdonságai és egyéb gyógyító tulajdonságai sok országban felkeltették az érdeklődést a tanulmányozása és annak kihasználása iránt.

download-_1.jpgForrás: Wikipedia

Most megpróbálom bemutatni neked több pontban a legfontosabb tudnivalókat az aloe veráról, annak használatáról és termesztéséről. 

  • Fuerteventura éghajlatának köszönhetően nem bővelkedik csapadékban, azonban pont ez a növény egyik nagy erénye, nincs is szüksége rá, rendkívül jó szárazságtűrő képessége van. 
  • A fuerteventurai aloe verat onnan lehet megismerni, hogy rendkívül vastag szára van, erős zöld színe és mindkét oldala tüskés. Ahogyan haladsz a növény gyökere felé, láthatod, hogy a levelek egyre szélesebbek és kékes-zöldes színbe csapnak át. 
  • A termesztéséhez állandó 16-26 fok közötti hőmérsékletre van szükség, így a sziget adottságai tökéletesek hozzá, hiszen az egész éves átlaghőmérséklet 23 fok. 
  • Ugyan sok vizet nem igényel, napfényt annál inkább, hogy szépen tudjon fejlődni. 
  • Egyes fajták akár a két méteres magasságot is elérhetik. 
  • A levelükben található az aloe vera, melyet hasznosítunk, fontos, hogy ezt késsel szabad megvágni, de fém kést nem szabad használni, ugyanis ezután elkezd erodálodni a növény. 
  • Az aloe vera húsa rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint tartalmaz antioxidánsokat és aminosavakat is 
  • A leggyakoribb termékek a következőek: aloe szirup, aloe vera krém és különböző kozmetikumok, mint például tusfürdő, szájbalzsam vagy testápoló. Nekem az egyik személyes kedvencem a testápoló, mely rendkívül jól hidratál, de nem "nehéz", könnyedén beszívja a bőröm. 

 5ad3934774ddd346e9c155b9_w800.jpg