Egy sivatag Európában: a corralejoi homokdűnék

Homokdűnék, de mik is azok? A dűne egy elnyúló alakú domb, mely a legtöbb esetben homokból, futóhomokból áll, ezért a a felszíne folyamatosan változik. A homokdűnék ezért tipikusan sivatagokban jönnek létre, a szó eredete pedig nem meglepő módon arab. 

fuerteventura-vita-notturna-sand-dunes-of-carralejo-672x372.jpg

Ilyen homoksivataggal találkozhatsz több helyen a Kanári-szigetek, az egyik ilyen Fuerteventura! A sziget északi részén van Corralejo városa és a szomszédságában terülnek el a corralejoi dűnék, ami talán elsőre kevésbé tűnik hivogatóanak, de valójában simán magával ragad. Északról indulva az Fv-1-es főúton tudod megközelíteni, mely szinte egy feketet vonalként vágja ketté a sárga-fehér homokot.

dunas-corralejo-carretera_1.jpg

A terület összesen 2600 hektár nagyságú, 10 kilométer hosszú és 2,5 km széles. A szomszédes Isla de Lobos-szal, mely egy lakatlan sziget, közösen lett nemzeti parknak nyílvánítva 40 éve, 1982-ben. A ma használatos hivatalos nevét, Corralejoi Dűnék Nemzeti Park elnevezést csak 1994-ben kapta meg.

A kiterjedt sárga-fehér homoktakaró alatt vulkáni közetet is találhatsz, ha a szél úgy fújja a dűnéket, mely 50.000 évvel ezelőtt alakult ki, mikor a területet körülvevő vulkánok egyidejűleg kitörtek. A terület másik fő hivogató ereje: a strandok, az érintetlen óceáni partszakaszok, mintegy 7 kilóméter hosszan, ahol kristálytiszta türkizkék óceán vár. Miguel de Unamuno baszk filózófus szerint "Corralejo az Atlanti-óceánba szakadt drabja a Szaharának".

aerial-view-of-corralejo-dunes-natural-park-and-sea-in-fuerteventura-canary-islands-aaef04014.jpg

Mit csinálj itt? 

  • Rengeteg fényképet,
  • Ugrálj és szaladj fel-le a homokdombokon, melyek akár 50 méter magasak is lehetnek,
  • Sétálj le a partra,
  • Szörfözz, fürödj, napozz,
  • Töltődj fel pozitív energiával! 

Érdekesség: minden év novemberében rendeznek itt egy félmaratont, melynek a 95%-a a park határain belül zajlik! 

cabecera-desktop-parque-natural-de-corralejo.jpg