A Kanári-szigetek konyhája. - Miket kóstolj meg mindenképp!

A Kanári-szigetek ugyan távolabb esik Európától, mégsem szabad elfelejteni, hogy Spanyolország része, mely a szigetcsoport konyháján és ételein is látszódik. Ma elhoztam neked azokat az ínycsiklandó ételeket, amiket semmiképp se hagyj ki, ha ide látogatsz! 

1. Mojó Picón

A mojó nem más mint egy fűszer és az abból készülő szósz. Az alapvető hozzávalói a fokhagyma, az olívaolaj, a piros vagy zöld paprika, só és az ecet. Akik szeretik a fűszeres, kicsit csípős ízeket azoknak tökéletes választás ez a szósz,  melyet főként a helyi krumplihoz, a papas arugadashoz és húsokhoz fogyasztanak. 

images_1_1.jpg

2. Papas arrugadas

Másnéven ráncos krumpli, melyet a helyiek előszeretettel fogyasztanak önmagában mojó szósszal vagy köretként is. Ez a krumpli nem csak a Kanári-szigeteken, de Dél-Amerikában is elterjedt. Nagyon erős sós vízben főzik meg a krumplit anélkül, hogy meghámoznák őket. Mojóval kombinálva egy egyszerű, de mégis nagyszerű étel, mely összefoglalja a helyi ízvilágot. 

papas-arrugadas-kanarische-kartoffeln-salzkruste-rezept-lecker-4032x2268.jpg

3. Almogrote

Ez az étel leginkább La Gomera szigetére jellemző, de a többi szigeten is megtalálható. Egy ízletes mártogatós, melyet érlelt sajtból, csípős paprikából és paprikából készítenek jó sok fokhagymával és olívaolajjal. Kenyérrel illetve húsokkal együtt fogyasztják a helyiek, mindenképp próbáld ki, ha szereted a fűszeres ételeket. 

almogrote-800.jpg

4. Ropa vieja

A ropa vieja nem jelent mást spanyolul mint hogy régi ruha, ami valljuk be, sokat nem jelent ebben a formájában, ha ételekről és gasztronómiáról beszélünk. Ez onnan ered, hogy az emberek felhasználják a maradék ételeket és abból alkotnak valami különlegeset. Ehhez csicseriborsót, húst, hagymát és krumplit használnak, fűszerezését tekintve pedig ahány ház, annyi szokás, így kétszer nem fogsz ugyanolyat kóstolni belőle. 

ropa_vieja_canarian_style_in_fataga_gran_canaria_the_canary_islands.jpg

5. Gofio

Aki a Kanári-szigeteken már járt az biztos hallott a gofioról. A nagyszülők mindig azt mondják a gyerekeknek, hogy egy pohár tej gofioval elősegíti a fejlődésüket és egészségesek lesznek tőlük. Na de mi is az a gofio? Nem más mint egy helyi pörkölt gabona, mely kukoricából és búzából készül. A spanyol polgárháború idején a helyiek fontos ételévé vált, mivel rostokban, fehérjében és vitaminokban gazdag. Leginkább levesekhez, szószokhoz, valamint fagylalhoz használják alapanyagként. 

gofio.jpg