Bor a Holdról? Nem, ez Lanzarote!

logo_fuerte.jpg

Lanzarote a 8 lakott Kanári-sziget egyike, mindössze kb 120 kilométerre Afrika partjaitól. A szigeten több mint 300 vulkán található és ez a kanári klímával elegyedve teheti fel mindenki a kérdést: hogyan termelnek itt szőlőt? Ez a legnagyobb meglepetés. A lanzarotei bor története hosszú és lenyűgöző, és az ember állandó harcainak történetét követi nyomon.

black-rock-bright-wine-lanzarote-ft-mag1020.jpg

VULKÁNI SZIGET
1730 és 1736 között Lanzarotenak állandó vulkánkitörései voltak a mai Timanfaya Nemzeti Park területén. Ez alakította ki a sziget mai látképének nagy részét. A sziget területének 30%-a termékeny talaj volt, amit vulkáni láva és hamu, amit picon-nak hívnak. Idővel a gazdák megtanulták, hogy a szőlő virágzik, ha a picon alatti talajba ültetik el a növényt, hiszen a picon megtartja a nedvességet, és a földbe zárja, lehetővé téve a szívós szőlő túlélését. A Lanzarote-i szőlőtermesztést mély üregek és ívelt száraz kőfalak határozzák meg, amelyeket zocos néven ismernek. A zocosok védik a szőlőt az erős északkeleti passzátszelektől.

A Kanári-szigeteken a bortermelés története egészen a 15. század közepéig nyúlik vissza, amikor az első telepesek behozták a szőlőt. A kanári-szigeteki bor hamarosan a választott ital lett, és Európa-szerte megjelent az udvarok és a királyságok asztalain. Shakespeare drámáiban gyakran emlegetik a kanári bort. Később az országok hűsége megváltozott, és a kanári bor kiesett a kegyből, amikor a kereskedelem inkább Portugáliára váltott.

la-geria13.jpg
EGY EGYEDI KULTÚRA
A sziget megmenekült a filoxéra pestistől, amely a 19. században szinte az összes európai szőlőültetvényt elpusztította. A helyi szőlőtőkék ezért oltatlanok, melynek eredményeként sokkal tovább élhetnek, és ez egy másik oka annak, hogy a lanzarotei bor valóban egyedülálló. Az elmúlt 15 év során a borászatok új lendületet kaptak a szigeten, és a sorozatos befektetések eredményeként több díjnyertes bort készítettek. A fő szőlőfajta a fejér. azon belül is a fő bor az őshonos Malvasia, Moscatel és Diego fajták. Ezen kívül Lanzarote-ban van néhány szép vörös is, mint például a Listan Negro és egyre inkább kezd elterjedni a Syrah is.
A legnevesebb pincészeretek: 
-Los Berjmejos
-Bodegas El Grifo
-Bodegas Rubicon
-Bodegas Vega de Yuco. 

Tipp: az isteni fehérborok rendkívül jól passzolnak a fuerteventurai kecskesajthoz egy szép nyári estén! Kellemes borozást kívánok!

bodegas-el-grifo.jpg