A fókák lakatlan szigete: Isla de Lobos

Fuerteventura és Lanzarote szigete között található egy kis - hivatalosan - lakatlan sziget, ami az Isla de Lobos nevet viseli, azaz a fókák szigete névre hallgat. Az egykori halászok által kedvelt szigeten ma a lakosság 0 fő, azonban van egy kis közösség, akik itt rendezkedtek be. Őket néha ugyan időről-időre "kiteszik" a hatóságok a szigetről, hiszen az egész szigorúan védett természetvédelmi övezet.

A szigetnek elég érdekes története van, ami egészen a római korig nyúlik vissza. Vulkanikus táj, azúrkék víz, egy gyönyörű öböl, és érdekes környezet jellemzi ezt a természetvédelmi területet. 

isla-de-lobos-el-puertito.jpg

Méretét tekintve 6 km2-es szigetről beszélünk, mely mindössze 2 kilométerre található Fuerteventurától és 8 kilométerrel Lanzarotétól. A legendák szerint már a római kor óta lakták a szigetet és legtöbbször a kalózok menedékeként  szolgált az idők során. 1860-ban kezdték el megépíteni a Punta Martino névre hallgató világítótornyot, ezért az építőmunkások a sziget északi felén telepedtek le. Nevét az oroszlánfókákról kapta, melyek tömegesen lakták a szigetet a múltban, de sajnos a legtöbbjüket kiírtották a halászok az évszázadok során, ugyanis 1 oroszlánfókának körülbelül naponta 30-40 kg halra van szüksége és elvették a prédát a halászoktól...

isla-de-lobos-e1639672695825-1280x720.jpg

A sziget elnevezésének történetét egy szobor is őrzi, amely természetesen fókákat ábrázol:

foka-lobos.jpg

A sziget a 19. illetve 20. században több tulajdonos kezénben is volt, akik különböző beruházási projekteket szerettek volna megvalósítani, várost építeni, azonban ez meghiúsult és a szigetet természeti parkká nyílvánították. 

Mindössze 2 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen bejárd a szigetet, Fuerteventuráról mindössze 15-20 perc hajóval. A kristálytiszta víz, vad növényzet és vulkanikus táj mellett azonban akad más látnivaló is. A sziget egyik emblematikus helye egyértelműen a világítótorony, ahol régebben Antonio Hernández, a toronyőr élt, mielőtt még automatizálták volna a tornyot. Érdemes továbbá megnézni a római kóri maradványokat, valamint a régi sógyárat, ahonnan a halak tartosításához használt sót nyerték ki.

isla-de-lobos-informaciok-vilagitotorony-1024x768.jpeg

A sziget természeti környezetének megőrzése érdekében a bejutás korlátozott, és naponta csak 200 ember látogathatja meg, ezért ha kirándulni szeretnél a Lobos-szigetre, érdemes előre foglalnod jegyet. 

isla-de-lobos.jpg