Ami régen aranynak számított: a só

logo_fuerte.jpg

Fuerteventura nem csak a napfény és a strandok hazája, hanem a sóé is! El Carmen a só történelmi és természeti központja a sónak a szigeten, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod. Antigua partján található és a tengerfenék előtti táj panorámája arra ösztönöz, hogy megismerd és felfedezd ezt a festői helyet a maga teljességében. Ezek a fuerteventurai sótartók olyan kulturális, néprajzi és építészeti jelentőségűek, hogy elképzelhetetlen, hogy ne képezzék részét a sziget turisztikai látványosságokak. 

Az El Carmen sós síkság története

A fuerteventurai sóbányák története közel 400 évre, egészen 1641-ig nyúlik vissza. Ekkor a sziget vezetése mindenki számára lehetővé tette a sókoncentrációjú területek használatát, de a só szigeten kívüli forgalmazása tilos volt, csak a szomszédok között volt megengedett. A 18. század végén megjelent a sziget első hivatalos sóműve, a Carmen sógyár, amely a só megmunkálására és forgalmazására célpontosított.

ph14860-cab-d.jpg
A sziget történelmi örökségének helyreállítása a Regis programnak köszönhetően kezdődött el. Ezt követően a sziget vezetése önerőből befejezte a munkát, így létrejött a ma is látogatható Sómúzeum. A Proasur, a kulturális tevékenységek és terek fejlesztésével foglalkozó cég vállalta el az El Carmen sómezők helyreállítását, a teret a modern időkhöz igazítva és interaktív környezetté alakítva a nyilvánosság számára.

el_museo_de_la_sal-fuerteventura_0.jpg
Látogatás a Fuerteventura sós síkságon

A Museo del Sal, azaz a Sóműzeum egyben szabadtéri múzeum és egy avantgárd építmény, amely bemutatja a sónak a teljes történetét, fontosságát, kezdve a hagyományos termelési módoktól a modern termékek feltalálásáig. A látogatók két féle túrán vehetnek részt, amelyek tökéletesen kiegészítik egymást. A külső túra bemutatja a sótartók elhelyezkedését, a só kialakulását, történetét, a terület sóökoszisztémáját és a sótermelés folyamatát. Amennyiben ezt választod, megtekintheted a 10 db sótartót és a 935 gödört gyönyörködtetheti, amelyek gyönyörű, sokszínű képet alkotnak. A belső túrán pedg megismerheted a sóképzés és -gyűjtés folyamatát, valamint többet megtudhatsz a ső és az ételek szoros kapcsolatáról.
Lehetőséged nyílik megismerkedni a „saltadero” nevű tóban található vízszivattyú rendszerrel is, amely éppen akkor töltődik fel, amikor a hullám a sziklákra tör, és a hab betölti a medencét.

el_museo_de_la_sal-fuerteventura_4.jpg