Fuerteventura leghíresebb barlangjai

logo_fuerte.jpg

A látványos Ajuy-barlangok a Kanári-szigetek legrégebbi képződményei. A fuerteventurai bazális komplexumhoz tartoznak, amelyet a felszínre emelkedett láva és üledék áramlása hozott létre, és 100 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban kezdte el kialakítani a szigetet. A sziklák 3000 méteres mélységből emelkedtek ki, és elkezdték képezni azt a mondhatni bázist, amely napjainkban ezt a szigetet és Lanzarote szigetét tartja fennt.

cuevas-de-ajuy_fuerteventura_888_1.jpg

A barlangok rendkívül fontosak geológiai és paleontológiai szempontból, és a világ 150 elsődleges geológiai jelentőségű helyszíne közé tartoznak. Meglátogatni őket azt jelenti, hogy visszautazunk az időben Fuerteventura és a Kanári-szigeteknek az eredetéhez. Más barlangokhoz hasonlóan, az üregek mélyére való behatolás megdöbbentő élmény, ugyanakkor érezni lehet a helyszín monumentalitását.

A barlang mérete és a szikla érdekes formái ámulatba ejtik a látogatókat, és teljesen magával ragadják, miközben az óceán nekiütközik a szikláknak a barlang bejáratánál. Az emlékmű (a barlangok és környékük) 31,8 hektáron terül el.

ajuy.jpg

Kirándulás az Ajuy-barlangokhoz
A barlangok a tengerparti Ajuy faluban találhatók Fuerteventura nyugati partján, mintegy nyolc kilométerre Pájara városától. Megközelíthetők autóval vagy busszal, ami megkönnyíti a kirándulás megszervezését. A megközelíthetőség is egyszerű, egy körülbelül 500 méteres ösvényen keresztül, amely magától az Ajuy strandtól kezdődik. A 270 méter hosszú öböl egyébként kiváló helyszín napozásra vagy úszásra.

A barlanghoz vezető ösvény önmagában is érdekes, így megpillanthatja a sziget legrégebbi fosszilis dűnéit, amelyek megszilárdult homokból épültek fel – nagyrészt szerves anyagból, amit a tengeri élőlények jelenléte is tanúsít. Eközben néhány, a vízhez közeli lyuk fúvónyílásként szolgál. Számos mészkemencét is észre lehet venni, amelyek fontos szerepet játszottak a hagyományos otthonok építésében. A terület egykor mésszel látta el Gran Canariát és Tenerifét egészen a huszadik századig.

Nem kell sok időt áldoznia az Ajuy-barlangok meglátogatására, körülbelül 1 óra alatt be lehet járni ezt a különleges helyszínt. Az egyetlen hátránya, hogy a hozzáférés nem alkalmas mozgáskorlátozottak számára. Illetve fontos tudni, hogy a barlang belseje nyirkos és hűvös, ahogy az egy barlangtól elvárható, ezért mindenképpen hozz magaddal egy pulóvert vagy kabátot.

cuevas-de-ajuy_fuerteventura_888.jpg