A világon létezik egy olyan sziget, ami teljesen önfenntartó: El Hierro!

El Hierro a Kanári-szigetek legdélibb és legnyugatibb tagja, ezért az "Isla del Meridiano", azaz a "délkör szigete" becenevet kapta. A 7 nagyobb sziget közül egyben ő a legkisebb is, azonban ez nem mindig volt így. Mintegy 50 ezer évvel ezelőtt egy hatalmas földrengés eredményeként a sziget északnyugati része leszakadt és az óceánba süllyedt. Történelmét tekintve, már az ókorban is az ismert világ legnyugatibb csücskének tekintették, sok ország térképének a kezdete volt. 

1200px-map_of_the_canary_islands_hu_svg.png

El Hierro a nevét alighanem a bimbacséktől, azaz a sziget őslakosaitól kapta. A sziget közepén egy óriási vulkán áll, mely 1501 méter magas, így erről már a repülőről is könnyedén felismerhető. Évente turisták ezrei látogatnak el ide, azonban a változatos vulkáni táj nem a strandolásra, hanem az aktív kikapcsolódásra vágyó emberek kedvez leginkább.

mas.jpg

Az első önfenntartó sziget. 

El Hierro az UNESCO Bioszféra Rezervátumának tagja és egyben Geoparknak is nyílvánították. Az általa felhasznált energia 100%-ban megújuló, ami nem csak azt jelenti, hogy óvják és tisztelik a környezetet, hanem azt is, hogy a szigetlakók évente több tonna üzemanyagot takarítanak meg. 

34-corona-del-viento100_0.jpg

Ez a cél és fejlesztési terv már 1996 óta tart, nem kisebb küldetést szem előtt tartva, minthogy az állandó fejlesztésekkel eljussanak a teljesen zöld sziget szintjére, örökre. Így tudják garantálni a lakosság kiváló életminőségét és a csodálatos természeti adottságok védelmét. El Hierro egyedi geológiai és természeti örökséggel rendelkezik, melyet leginkább a vulkán és annak korábbi aktív hatásai mutatnak. 

el-hierro-agave-invaso-pale_2400x1160.jpg

A megújuló energiát olyan kimeríthetetlen erőforrásokból nyerik, mint a szél és a víz. 2014-ben nyílt meg a szigeten a Gorona del Viento erőmű, mely a teljes lakosságnak, mintegy 11.000 embernek biztosítja az energiát. A korai tervek ellenére az első komolyabb mérföldkövet 2015-ben érte el a sziget. Az év augusztus 9. napján történt meg először ugyanis, hogy 4 órán keresztül csak ilyen megújuló energiával működött a teljes sziget. 2018-ban ez már 18 teljes napig sikerült egyhuzamban, ezáltal a világ azóta is figyeli a kicsi szigetet, hogy a teljesen egyedi megoldásokkal miként lehetséges ilyen fenntartható gazdaságokat létrehozni és működtetni. 

A zöldebb jövő egyre lehetségesebbé válik és El Hierro erre a tökéletes példa! 

Ui.: mindemellett csodás ez a sziget, mindenképp látogass el ide, ha lehetőséged van rá!

el-hierro-nss-03.jpg