Hol találod meg a mókusokat Fuerteventurán?

Nem csak a New York-i Central Parkban lehet mókusokat látni, esetlegesen kézből etetni, hanem Fuerteventurán is! 

chipmunks-fuerteventura-800-450_1564600614.jpg

A mókusok a sziget egészén megtalálhatók és rendkívül barátságosak. A hivatalos fajtájuk leírás szerint Barbary Ground Squirrel, ami egyébként a Szaharában, Algériában és Marokkóban őshonos fajta. A feljegyzések szerint 1965 óta találhatók meg a szigeten, amikor is egy lakó magával hozott egy mókuspárt a szigetre háziállatként. Az pár egyik tagja elszökött, ezért ezután a másikat is szabadon engedte. Az elkövetkezendő 4-5 évben a számuk megsokszorozódott, ugyanis egyre több ember vitt magával a szigetre háziállatként és így szépen lassan mondhatni őshonosak lettek ők is.

chipmunk-fuerteventura-island-animal-nager-nature-rock-ocean-sea.jpg

A kecskék után a legnépszerűbb állatok a szigeten, vagy talán még náluk is népszerűbbek. Kis családokban élnek mint mi emberek, viszont ami számomra a legmegdöbbentőbb, hogy hogyan tudnak élni egy ilyen meleg és száraz szigeten. Az hogy ilyen ilyen jól elvannak, mutatja a rendkívüli tűrő- és túlélőképességüket. Nagyságukat tekintve 15-22 cm nagyságúak, a fiúk testalkata picit nagyobb a lányokénál. 

Rendkívül barátságosak, ha viszel nekik vizet vagy ételt, mondjuk mogyorót, akkor a kezedből esznek. A helyi önkormányzatok próbálnak tenni ez ellen, ugyanis kártevőknek tartják őket, így valójában tilos az etetésük. 

Hol találhatók meg? 

  • A sziget északi részén, a Lajares vulkán közelében rendkívül sok mókus található. Ez egyébként egy edzésnek se rossz, ugyanis körülbelül 45-50 perc mire felérsz hozzájuk gyalog. 
  • Délen Morro Jable városának a strandjánál, a Playa La Pared-nél is találkozhatsz velük. 
  • A Casa de los Coroneles történelmi épületénél, La Oliva-nál, ahol már a bejáratnál összefuthatsz velük

maxresdefault_1.jpg