Fuerteventura

2022.jan.18.
Írta: Raáb Szilvia Szólj hozzá!

6 program a "dűnék fővárosában", Corralejoban!

1. Próbáld ki a szörfözést

Corralejo nem csak a napozni vágyóknak jó úticél, hanem azoknak is kiváló helyszín, aki szeretne szörfözni, ráadásul a körülmények az egész évben adottak ehhez a sporthoz. Ha szereted a vizet és a sportolást, akkor csak buzdítani tudlak, hogy mindenképp próbáld ki, ugyanis felejthetetlen élményben lesz részed! A nagy előnye ennek a partszakasznak, hogy a kezdőtől a profikig mindenki megtalálja a neki való részt, illetve több kiváló szörfiskola is található, akik tudnak segíteni neked az alapok elsajátításában. 

fuer-24-min1.jpg

2. Dűnék

Aranyszínű homok, azúrkék óceán, végtelen csend és nyugalom. A sziget egyik legszebb helye ez szerintem. A Corralejo-i Nemzeti Park, azaz a "dűnék fővárosa". Ez Corralejo városától délre található és mintegy 11 km hosszan terül el az óceánpart mentén. Kiváló program pároknak és családoknak egyaránt, ráadásul tiszta időben látható a szomszédos Lobos szigete, ami egyébként egy lakatlan sziget, de erről majd egy másik bejegyzésben...;) Én javaslom, hogy ha teheted egyszer nézd meg innen a naplementét vagy a napfelkeltét, csodálatos élmény!

dunas-corralejo-carretera.jpg

dunas-corralejo.jpg

3. Piacozás

Ha a legjobb ajándékokat és szuveníreket szeretnéd hazavinni a szeretteidnek, barátaidnak, akkor ajánlom figyelmedbe a helyi kézműves piacot, az El Campanairot. Corralejo központjában található ez a keddenként és vasárnaponként nyitva lévő hangulatos kis piac, melyre rengeteg kiállító viszi ki a kézműves portékáit. Érdemes reggel jönni és valamelyik kis kávézóban indítani a napot egy finom churros-szal és kávéval.

el-campanario-corralejo-fuerteventura-800-450_1564600624.jpg

4. El Cotillo

Ez ugyan nem Corralejo, azonban rendkívül közel van és szuper kis program napközben. El Cotillo egy sokkal lassabb, nyugodtabb halászfalu az óceánparton. Érdekes háttértörténete is van, még az 1700-as évekből. A Torre del Tostón a település egyik leghíresebb pontja, ami nem más, mint a város bástyája. Jean de Bethencourt francia felfedező alkotta meg az első védelmi tornyot, az "el Castillo de Rico Roque" néven, a Kanári-szigetek gyarmatosításának első éveiben. Claudio de L'Isle hadmérnök 1700 körül újat épített az előző védelmi torony romjain, amely a "Torre de Nuestra Señora del Pilar y San Miguel" nevet kapta. Ez a védelmi torony két emeletből és három vaságyúból állt. Az 1700-as években innen védték meg a várost a francia, angol és észak-afrikai kalózok ellen.

luftbild_el_cotillo_mit_castillo_de_el_toston_westkuste_51499994362.jpg

wlm14es_torre_del_toston_rvr.jpg

5. Egyél egy isteni fagyit!

Én hatalmas fagylalt rajongó vagyok, a kedvencem a csokoládé és a vanília! Ajánlom figyelmedbe a Corralejoban található La Cremeria Heladeria Artesanalt, ahol szerintem a sziget legjobb fagyiját készítik!  

96276360_2734126393363988_7969997565091381248_n.jpg

10636084_590464131063569_844167691096521097_n.jpg

6. Vásárlás 

Egy jó fagyi után kezdődhet a vásárlás! Az Inditex csoportba tartozó Zara, Mango, Bershka és Stradivarius mind megtalálható a Centro Commercial Las Palmeras bevásárlóközpontban. Az évben kétszer, januárban és augusztusban a szigeteken "rebajas" van, ami az extra leárazást jelenti. 70-80% kedvezménnyel lehet vásárolni ilyenkor. 

whatsapp-image-2020-10-16-at-11_47_56-1.jpeg

whatsapp-image-2020-10-16-at-11_47_56.jpeg

Rejtett öblök Fuerteventurán

Mára egy különleges poszttal készültem, melyben rejtett kis öblöket szeretnék megmutatni Fuerteventurán, amiket nem nagyon láthatsz az utazási prospektusokban. 

Bár ezek az öblök nem biztos, hogy mindenki számára felérnek a hossú, jó pár kilóméteres strandokkal, de mégiscsak megvan a maguk varázsa.

Kezdem is a sort, az első az Ensenada de Jacomar strand, vagyis inkább part. Jacomar a sziget nyugati felén fekszik, és mintegy 200 méter hosszú, a Fuerteventurán ritka fekete homokos part, némi kaviccsal tarkítva. Nem igazán a fürdős hely, mert a nyugati parton a szigethez legközelebb az amerikai földrész fekszik, így a fürdést csak vérprofiknak. Ahhoz, hogy el tudj jutni ide, az FV-2-es úton kell haladnod és a Verdeaurora Bio Aloe Vera Farmnál kell letérned. A fentiek ellenére a helyiek nagyon kedvelik a helyet, azonban turistával nem igen fogsz itt találkozni. A hangulat, a tiszta óceán, az átlátszó víz, valamint a parton található több kialakított kis tekepálya is a pihenést szolgálja. 

ensenada-de-jacomar.jpg

A második öböl egy szintén rendkívül csendes kis hely: Playa de Ojos. Fuerteventura legdélibb csücskében találod és akár egy egész napot el lehet itt tölteni, olyan csodás a part és a kilátás. 

Playa de Ojos a Puertito de la Cruz és Punta Pesebret összekötő útnál található és gyalogosan, valamint autóval is megközelíthető. Körülbelül 70 méter hosszú, 20 méter széles és 10 méter magasból kell leereszkedni a partra a keskeny ösvényeken a sziklák között. Playa de Ojos nem az a tipikus öböl, ahol könnyedén be tudsz menni a vízbe. Itt is viszonlag gyakoriak az erős áramlatok és hullámok, így ezt is inkább csak jó úszóknak ajánlom, vagy a parti szakaszon érdemes a hullámokat élvezni. Apálykor pedig felbukkan egy barlang is, ahol szuper fényképeket lehet készíteni, és a sziklák különeleges színe miatt nehéz eldönteni, hogy ez most a Kanári-szigeteken készült ,vagy teljesen máshol a világban..

Valamaint van itt még egy érdekesség közvetlenül a part felett! Gustav Winter az 1940-es években kezdett el ide építtetni egy repülőteret, ami vészhelyzeti állomásként működött volna a második világháborúban a Német Birodalom gépek számára. De ez egy másik történet, majd erről is írok!

cave-punta-de-jandia-playa-los-ojos-2-1.jpg

4173018332_4b57c5e38f_b.jpgA mai utolsó eldugott kis öböl pedig egy festői kis falu, El Cotillo közelében található: a Cala de las Escaleras.

A megbúvó, fehér sziklákkal és elefántcsont színű, homokos strandot gyalogosan és járművel egyaránt megközelítheted. Szerintem a legegyszerűbb idejutási lehetőség, ha La Torre de Tostón felől érkezel, a délre tartó úton keresztül. A partra egy keskeny téglalépcsős ösvény ereszkedik le, melyen nem könnyű a lejutás, azonban minden erőfeszítést megér a látvány. A strand körülbelül 600 méter hosszú, 15 méter széles és fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy rendkívül kedvelt a nudisták körében, így ne lepődj meg, ha pucér emberek jönnek veled szembe... :) Enyhén szeles és hullámos, bár ez az időjárástól is függ, de ha csendes és nyugodt akkor itt a fürdés is jól fog esni. 

playa-de-la-escalera.jpg

Írd meg kommentben, hogy miről olvasnál szívesen a következőekben Fuerteventurával kapcsolatban!

Malmok Fuerteventurán: kövesd ezt az utat, hogy megtaláld a legszebbeket!

Ha szeretnél kicsit jobban körülnézni Fuerteventurán, és olyat látni, ami nem csak szép, de nagy hagyománya is van a szigeten, akkor indulj el malom-túrára! Jól olvasod: szélmalmok. Történelem, tradíció, különleges helyek. Olvass tovább, elmondom majd, hogy milyen útvonalon érdemes elindulnod a malmok felfedezésére!

A legkönnyebben úgy járhatod körbe ezeket a helyeket, ha van autód. Így akár a nagy spanyol eposzba is képzelheted magad, Don Quijote-ként csodálhatod meg a tájat. Én nagyon szerettem gyerekkoromban a rajzfilmet, és simán olyan érzésed mintha visszacsöppennél a gyerekkorodba. Fuerteventurán különböző típusú malmokat találsz, amelyek az évszázadok óta fontos szerepet játszanak a szigeten.

A szél ereje

A gazdasági tényezőkön túl, van egy egészen egyszerű, mondhatni természetes ok arra, hogy miért is nyúlik vissza nagyon régre a malmok története. Ez pedig nem más mint a szél energiája.

Az északról érkező passzát szél tökéletesen működteti a malmokat (és persze ezért is jó szörfözni itt :-) ).

molinos-fuerteventura.jpg

A malmok a sziget életében

Becslések szerint elképesztő, több mint 1000 db szélmalmot tartanak nyilván Fuerteventurán. Ha belegondolsz, hogy az egész sziget 3 budapestnyi méretű, akkor ez elképesztő szám. A malmokat különböző gabonák örlésére használtak és sokat még most is használnak. Az egyik ilyen gabonafajta a gofio, ami egyfajta kanári liszt, amelyet pörkölt gabonákból készítenek és egy rendes kanári család ezzel sűrít mindent és még süteményt is készítenek belőle.

18039866871_bae93aeefe_b.jpg

A 15.században Fuerteventura szigetét a Kasztíliai Királyság (ez lett több más területtel együtt később a Spanyol Királyság) gyarmatosította, hogy kiaknázza a terület termékeny völgyeit. Fuerteventura gazdasága nagyrészt gabonafélék, például rozs, búza és különböző típusú árpa ültetésén és betakarításán alapult. Ezt az egész tevékenységet kézi malmok segítségével végezték, hogy megpróbálják kielégíteni az igényeket. Ez a 18. század végén vett fordulatot, amikor a népesség jelentősen megnőtt, és ezért a termelés iránti keresletnek növekednie kellett. Épp ezért Fuerteventurán nagyobb malmokat építettek, amelyek közül még ma is  jópár működik.

Fuerteventurai malomút

A fuerteventurai malomút mentén három olyan helyet találsz, ahol még mindig kíváló állapotban lévő malom áll, ezek az elmúlt években a sziget szimbólumaivá váltak.

fuerteventura-9-program.jpg

A legszebb malmokat az alábbi helyeken találod Fuerteventurán, ha nagyon komolyan veszed a küldetést!

ruta_de_molinos.jpgmolino-de-tefia-traditional-windmill-in-tefia-fuerteventura-canary-islands-spain-atlantic-europe-rhplf17227.jpg

Villaverde malmok: gabonatermesztés

Az úton az első megállód Villaverde lesz, ami a sziget észak-keleti részén fekszik, nem messze La OIiva városától. Corralejo FV-101-es főútján könnyen elérheted a városkát, és a domb tetején meg fogod látni a malmokat. Ezek a malmok évszázados emlékei azoknak, melyek különböző lisztek előállítására használtak a 18. században. Összesen 4 pengéjük van, amely már elegendő erőt tud kifejteni ahhoz, hogy meg tudják őrölni a gabonát.

vlwyodw1sixojp4znm2b.jpg

Tefía malom: Fuerteventura szimbóluma

Ha tovább haladsz az útvonalon, követve az FV-207-es utat, akkor eljutsz Tefía történelmi városába, amely autóval mindössze 20 percre van Villaverdétől. Ebben a városban az egész utazás egyik legkiemelkedőbb szimbólumát, a Tefía malmot csodálhatod meg, melyet a közelmúltban állították helyre, hogy megőrizzék a sziget történelmi örökségét. Különböző gabonafélék szemeinek őrlésére épült, közel 100 éve, 1930-ban. A korábbi malmoktól eltérően ez már 6 pengével rendelkezik, amely nagymértékben megkönnyítette a munkát. Ha szeretnél egy kis kitérőt tenni mielőtt folytatnád az utad, akkor látogasd meg a malom közelében található a La Alcogida Múzeumot, mely a "majorerok", azaz a fuerteventurai parasztok életét mutatja be. 

molino-de-tefia-traditional-windmill-in-tefia-fuerteventura-canary-islands-spain-atlantic-europe-rhplf17227.jpg

40489068333_9280165ded_b.jpg

50937474708_3d2d8e6e60_c.jpg

A Tiscamanita Malom Központ

A körút befejezéséhez az Fv-20-as úton kell továbbhaladnod dél felé, amíg el nem éred a Tiscamanita Malom Központot, ahol első kézből ismerheted meg a malmok történetét. A központ keddtől-szombatig 10:00 és 18:00 óra között tart nyitva, és a belépő mindössze 4 euró. A tolmácsközpontot egy felújított szélmalomban találod, azon felül. hogy megnézheted hogyan dolgoznak, dolgoztak a malmokban, akár sajátkezűleg is kipróbálhatod mindezt.
museo_del_molino_2.jpg

50938165191_ae64180c5c_c.jpg

50938165161_53678f0086_c.jpg

50938273372_35a1fd679d_c.jpg


museo_del_molino_1.jpg

A világ egyik legszebb strandja: Sotavento Fuerteventurán

9 km hosszú, fehér-arany homok, kristálytiszta víz, csend, lagúnák és napsütés. Ez vár rád, ha ellátogatsz a Kanári-szigetvilág egyik legszebb helyére: a fuerteventurai Sotavento strandra. Ígérem, nem fogsz csalódni!

Nem titok, hogy Fuerteventurán találod Spanyolország talán legszebb strandjait és sivatagi tájait. A Sotavento strand kétségtelenül az egyik ilyen hely, amely nem hiányozhat a must-see listádról, ha a szigetre látogatsz.

A partszakaszt a legegyszerűbben autóval érheted el, az FV-2-es autópályán könnyen megtalálod. Az autóút során először látogasd meg a Mirador de Sotavento-t, ami tulajdonképpen nem egy valódi kilátó, hanem inkább egy fotópont étteremmel. Márcsak azért is érdemes itt megállnod, hogy felmérd a terepet.

mirador-de-sotavento_d1ab0d8de59784ed92e97ae22064b321_l.jpg

A fotópontról letekintve, a képen látható látványban lesz részed. Itt jól láthatod, a strand végén találod azt az ikonikus helyet, amely a szigetcsoporton egyedülálló: a lagunákat. Az egész tájat egy épület töri meg, a Mélia Fuerteventura, ahol akár a lagúnára néző szobát is foglalhatsz.

utak-fuerteventura-playa-barca-melia-gorriones-13.jpg

Azért is fontos, hogy megállj a kilátónál, hogy lásd melyik úton kell továbbhaladnod. Ha eljutottál a parkolóig, akkor már közelről érezheted a strand szépségét.

Azt kevesen tudják, hogy a 9 km-es strand öt részre oszlik: La Barca, Risco del Paso, Mirador, Malnombre és Los Canarios.

Mi mindent csinálhatsz a Sotavento strandon?

A strand fehér homokkal és a nyugodt, sekély vizekkel vár, ahol egy felejthetetlen napot tölthetsz el, de van olyan része is a partnak, ahol a szörfösök álma is megvalósulhat.

Az igazság az, hogy ebben a paradicsomi környezetben biztosan nem fogsz unatkozni, de ne feledd el: ez nem egy turistaközpont, a strand szolgáltatásai korlátozottak, így az ebéded és megfelelő mennyiségű vizet ne felejtsd el!

Strand szörfözéshez és vízi sportokhoz:

A Sotavento strand minden évben több ezer szörföst vonz, valódi presztízs hely a körükben. Több szörfbajnokságot rendeztek már itt, de a kite-osok is megtalálják a meguk számítását, mást nem is mondanék: évek óta itt rendezik meg a kitesurf világbajnokságot.

Másrészt, ha ki szeretnéd próbálni a búvárkodást, ez a hely ahhoz is megfelelő.

Várd meg a naplementét:

Kétségtelen, hogy Fuerteventurán számtalan helyen gyönyörködhetsz a Kanári-szigetekre jellemző villámgyors naplementékben, de ilyen érintetlen tájon még különlegesebb élmény lesz. Érdemes a naplemente idejére visszaérni legalább a parkolóba, vagy a kilátóponthoz, mert azt követően csak a hold világítja meg a partot.

Hol tudsz enni a környéken?

Találsz néhány éttermet a környéken, főleg Costa Calmaban. De semmiképp sem mehetek el a Restaurante Mirador de Sotavento mellett, ahol az ideérkezéskor is megálltál. Főleg helyi és tengeri ételeket kínálnak, vegetáriánusok és gluténérzékenyek is találnak itt finomságokat. Ha jókor érkezel, akkor akár a teraszról nézheted a naplementét, ami különleges élmény.

Ha nem töltötted az egész napot a strandon, akkor nézd meg a környéket!

Számos olyan helyet találsz rövid autóúttal, amit külön-külön is érdemes megnézned: Oasis Park, Jandía Természeti Park, Playa de Cofete és a La Lajita városka.

un_viaje_a_traves_de_la_naturaleza-05.jpg

Finom ajándékok Fuerteventuráról

Lenyűgöző sivatagok, sziklák, egyedi tájak, partok és hagyományos kanári gasztronómia keveredik a modern konyhával Fuerteventurán. Miután bejártad a szigetet és megismerted a legfontosabb látnivalókat, eltöltöttél jópár órát a fehér homokos strandokon, érdemes megkóstolnod kanári ízeket is. És ha eljött a búcsú ideje, akkor itt az ideje egy bevásárló körútnak, Ez a bejegyzés ad néhány ötletet a legjobb gasztronómiai szuvenírekről, melyekkel bárkit meglephetsz, vagy csak hazaviheted az ízeket.

ph13168_optimized.jpg

Extra szűz olivaolaj

A Kanári-szigetek híres a kiváló minőségű olívaolajáról, melyet leginkább Fuerteventurán állítanak elő. A csapadékhiány ellenére kíváló mínőségű olivát termelnek, melyet hagyományos eljárással sajtolnak. Ráadásul a helyiek valami elképesztő rajongással tekintenek nem csak az olivára, de erre a munkára is.  A fajtákat tekintve a Hojiblanca, Picual és a Arbequina a fő típusok, melyekből a legjobb minőségű "csemege" készül. 

olive-oil-g9b30da031_1920.jpg

Mojo szószok

Biztosan te is kóstolni fogod, kóstoltad a mojo szószokat Fuerteventurán. Ez a híres kanári mártás a kanári őslakosok (guanche) és a latin-amerikai konyha keresztezéséből született. A 15. századtól folyamatos dél-amerikai befolyás érte a szigetcsoportot, így a gasztronómiát is. De a híres szószok eredete nem ismert. A neve valószínűleg a portugál “molho” szóból származik, ami mártást jelent. A fűszeres íze és textúrája pedig valóban hasonlít a mexikói, argentin és venezuelai mártásokéra. 

A Mojo szósz tökéletes választás a híres papas arrugadas – szó szerint „ráncos burgonya” vagy csirke, illetve halétel mellé. A szósznak két fajtája van: a picon (a piros) és a verde (a zöld), melyek nemcsak a színűkben, hanem ízükben is eltérnek. Míg az előbbinél a fokhagyma és a chilli valamint az édes fűszerpaprika dominál, utóbbinál a fokhagyma mellett a koriander és a köménymag a hangsúlyos. Egy biztos, mindkettő különleges, melyekből érdemes magaddal vinni a nyaralás végén.   

ph2569_optimized.jpg

Sajtok

A sziget sajtját Majoreronak hívják, ez annyit jelent “helybéli”, azaz fuerteventurai. Az eredeti és talán a legfinomabbak is kecsketejből készülnek, kívül sokszor kemény kéreggel, amit néha paprikáznak. Három keménységű sajtból válaszhatsz: a puha, a félkemény és a kemény. Ez a sajtfajta enyhe ízűek, amit gyakran friss olivaolajjal, paprikával, egyéb fűszerekkel esznek a helyiek. Füstölt változatban is készül a majonero, ezt grillezve érdemes megkóstolnod.

A Majorero sajtokat immáron 14. éve a világ egyik legjobb sajtjának választják. 

ph28315_2.jpg

Aloe vera

Az aloe vera termesztés története hosszú időre nyúlik vissza. Felhasználása rendkívül sokrétű, ugyanis nem csak krémeket és géleket készítenek belőle, hanem dezodort, különböző gyógyhatású készítményeket és ehető, illetve iható egészséges élelmiszereket is. Ez a különleges növény az extrém klímát és a nagy szárazságot is rendkívül jól tűri, így nem csoda, hogy a szigeten elterjedt. feldolgozáskor a leveleket szüretelik le, melyekben a juice-szerű részből készítenek krémeket vagy akár italokat. 

Tipp: a vásárlásnál érdemes figyelned, hogy 100% tartalmú aloe termék nem létezik, ugyanis valamennyi minimális természetes segédanyag felhasználása szükséges a maximális hatás érdekében. 

aloe-g9f9565b24_1920.jpg

Bor

Mi sem passzolhatna jobban egy világbajnok sajthoz mint egy világbajnok bor! A szomszéd Lanzarote szigetén világszinten ismert, rendkívül különleges eljárással készült fehérborokat készítenek. Az elkészítés során a lassú érés határozza meg a bor karakterét. Itt a szőlőt szeretettel, gondoskodással termesztik, a borkészítésnél elődleges szempont a hagyományok betartása és a körülmények tisztelete. A Malvasia szőlőfajta az egyik leggyakoribb borfajta a szigeten.

Tipp: ha nem jártál Lanzarotén legalább egy napos túrára, és nem vettél a borászatban bort, akkor a reptéren keresd a Bermejo Malvasia Volcánica Seco-t, vagy a Yaiza borok bármelyikét. Nem fogod megbánni! 

ph28314.jpg

Fuerteventura híres homokdűnéi: a Corralejo természetvédelmi terület

El tudod képzelni az arany színű homok kontrasztját az óceán azúrkékjével? El tudod képzelni, hogy milyen egy sivatag minden zajt elnyelő csendje?

39.jpg

Jó-jó, Corralejo valójában csak egy mini sivatag. A terület Fuerteventura északi részén fekszik, Corralejo városától délre található, és mintegy 11 km hosszan nyúlik el az Atlanti-óceán partján. A nemzeti park strandjairól gyönyörű kilátás nyílik Los Lobos és Lanzarote szigetére egyaránt.

Ha a közeli szigetek látványa nem elég, akkor a városka kikötőjéből egy rövid hajóúttal mindkét szigetre könnyen el tudsz jutni. De Lanzarote más sziget, más téma, erről majd egyszer külön írok.

A természetvédelmi terület partjai alkalmasak gyerekes-családi pihenésre, ahogyan a vizi sportok szerelmesei is megtalálják a számukra megfelelő szórakozást. Tulajdonképpen van itt minden: gyerekes partszakasz, szörfösöknek, kite-osoknak ideális, szeles rész és a nudisták is megtalálják a maguk területét.

És itt tartják minden évben az egyik kedvenc rendezvényem: a sárkányeregetők összejövetelét. Ide jöhetsz bármivel, ami repül, hihetetlen látvány. Mindig sokan vannak, és mindig van néhány, nem is, inkább sok extrém sárkány is :-)

Corralejo homokdűnéi több mint 2.300 hektáros területet foglalnak el a szigetből, és Fuerteventura egyik legfontosabb turisztikai látványossága, de sosincs tömeg, még a strandokon sem. A homokdűnéket egy egysávos, kis forgalmú út szeli ketté, ez az egyik kedvenc fotóm róla:

26.jpg

Az egyik oldalon még viszonylag hosszan benyúlik a sziget belseje felé a mini sivatag, másik oldalon pedig ott az óceán.

A természetvédelmi terület néhány jellegzetes növénynek és állatnak is otthont ad, ilyen a dögkeselyű (más néven egyiptomi keselyű), vagy a galléros túzok. Én még egyikkel sem találkoztam, de nem is vagyok egy gyakorta túrázó típus, de azért hoztam két képet, az egyiken legalább meg vannak örökítve ez a ritka madár, a másikat viszont te is sokat fogod látni errefelé: egy pardela képe, azaz a mediterrán vészmadáré (Calonectris diomedea).

Az északról – egészen pontosan a norvég partoktól – érkező passzát szélnek köszönhetően a homokdűnék formái folyamatosan változnak, így ha többször jártál már Fuerteventurán, akkor sem fog soha ugyanaz a kép fogadni Corralejoban. A sivatagon át találsz egy gyalogutat is, amit azért alakítottak ki, hogy bejárhasd a természetvédelmi területet.

A strandok ezen a területen lélegzetelállítóak: finom aranyszínű homok és kristálytiszta víz. Ráadásul könnyű olyan helyet találni, ahol akár egyedül is lehetsz.

34.jpg

Kellemes bolyongást kívánok a homokdűnék között! Feltöltöttem ide a kedvenc képeim is Corralejoról!

Fuerteventuráról - ami kimaradt... eddig!

Belevágtam a közepébe, hurrá nyaralunk, Fuerteventura mennyire csodás...

És jött egy komment, hogy hol is van ez a hely. Igaza volt a hozzászólónak, így most ezzel a poszttal pótlom a hiányosságom! :)

A Kanári-szigetek Spanyolországhoz tartozik, de a félszigettől is kb. 2.000 km-re délre fekszik, nagyjából a Szahara magasságába kell betájolni, az Atlanti-óceánon. 8 lakott szigetből áll,  El HierroLa PalmaLa GomeraTenerifeGran CanariaFuerteventuraLanzarote és La Graciosa. Ezeken kívül Lanzarotétól északra találhatók a Chinijo-szigetcsoporthoz tartozó Montaña Clara, Alegranza, Roque del Este és Roque del Oeste szigetek, amik azért inkább csak a vízből kiemelkedő sziklák. Fuerteventurától északkeletre találod Los Lobost, amiről itt már írtam, hogy miért érdekes. Továbbá egy sor kisebb szikla is található az óceánban: a Roques de Anaga, Garachico és Fasnia Tenerifén, Salmor és Bonanza pedig El Hierroban.

20211230-2.jpg

Fuerteventura sok turistát vonz, de mégis képes volt megőrizni érintetlen hangulatát, emiatt is különbözik e két nagy nyaralóhelytől: Tenerifétől és Gran Canariától.

Mikor érdemes menned?

A Kanári-szigetek egész évben meleg, de nagyon ritka a valódi, döglesztő hőség. Mindenfélét mondanak, én azt tapasztaltam az elmúlt 20 évben, hogy olyan 20-24 fok szokott lenni egész évben, de a hőérzet sokkal magasabb. Sokkal erősebb a nap, a víz partján pedig még inkább erősnek érezni.

A legtöbbet mégiscsak az mondja el az időjárásról, hogy a fűtés szót a fuerteventuraiak nem ismerik, hisz itt még hegyek sincsenek, ahol hűvösebb lenne.

Tehát a nyaralás időpontja tőled függ. Ha valódi parti pihenésre, napsütésre vágysz, akkor július, augusztus és szeptember a legjobb hónapok! Ha eleged van a télből, akkor gyere december és február között, hisz akkor is jó érzés a napon pihenni. Eső nincs, vagyis van, de nagyon kevés. Ha esik is, akkor is általában pár percig szitál. Nézz végig a képeinken, az egész sziget egy sivatag :)

A turisztikai csúcsszezon télen van a kanári-szigeteken, így ekkor találkozol a legnagyobb tömeggel és a legmagasabb árakkal.

Hogyan juthatsz el ide?

A Budapest vagy Bécs és Fuerteventura közötti közvetlen járatok kb. 5 óra utazást jelentenek. Budapestről heti 1 járat van, Bécsből 3. A szigeten sem olyan sok idő eljutni a kiszemelt célpontig, olyan másfél óra alatt a reptérről bárhova elvisz a transzfer. 

Hol érdemes megszállni?

Ha nem szörfözni, kite-ozni jössz a szigetre, akkor érdemes a keleti partot választanod, hisz ott jobban kiépült az infrastruktúra, az óceán nyugodtabb, bár a strandok mindenhol szépek. (Mivel kis szigetről van szó, könnyű egynapos kirándulásokat tenni más területekre.) Mindenféle szálláslehetőség közül választhatsz, az egyszerűtől a luxusig.

Corralejo

corralejo.jpg

Ez egy bájos óceánparti város az északkeleti részen, a Corralejo Nemzeti Park mellett. Ennek közelében van két kedvencem is: Los Lobos és a Corralejo-i homokdűnék.

Jandia

morro_jable.jpg

Jandia a sziget déli részén található, Morro Jable a "központja", ahol nem kell félni a tömegtől. A sziget néhány legjobb strandja itt található, a Sotavento-i strand, vagy a Morro Jable-i mindkettő szép, sárga homokos.

Caleta de Fuste

caleta_de_fuste.jpg

Ha gyerekkel akarsz nyaralni, akkor ezt a helyet válaszd! Ez egy picit kiépültebb, de az óceán itt a legkevésbé erős, sok programot találsz magadnak is és a  gyerekeknek is.

El Cotillo

cotillo.jpg

El Cotillo csendes, nyugodt és itt találod a lagúnát is.

Costa Calma

costa_calma.jpg

Ez is egy nyugis nyaralóhely délen, és ezt szoktam még a gyerekkel utazóknak ajánlani. Costa Calma = nyugodt partok. És tényleg ezt is mutatja minden szempontból: strandok, kék víz, természet, napsütés.

BUÉK!

5 ok, amiért érdemes Fuerteventurára utazni

Európa legszebb strandjait itt találod!

Független értékelések szerint Európa legszebb strandjai közül jópárat Fuerteventurán találsz, melyek minden igényt kielégítenek: félreeső strandok és kényelmes, szolgáltatásokkal bőséggel ellátott partok, arany, fehér vagy néhány fekete homokos… Válassz igényed szerint! Felkészültél egy strandtúrára? 150 km hosszan gyönyörű strandok várnak Fuerteventurán!

strandok-5-ok-amiert-erdemes-fuerteventurara-utaznia.jpg

Fuerteventura a sport szigete

Az egész éves meleg időnek és kiváló éghajlatának, a kellemes vízhőmérsékletének köszönhetően Fuerteventurán rendkívül népszerűek a vizi sportok. A szörfözés, búvárkodás, vitorlázás a legfontosabb ezek közül, amiket egész évben kipróbálhatsz, vagy gyakorolhatsz ezen a gyönyörű szigeten.

Kaland és történelem

Ha szereted a kalandot, akkor egy jeep túra, vagy a Tindaya hegy meglátogatása kötelező program! A legenda és az archeológusok kutatásai szerint egy szabadtéri imahely működött a Tindaya hegyen, ahol az esőért és a termények növekedéséért imátkoztak az őslakosok. A hely lejtőin ráadásul hosszú metszetek keletkeztek, amelyek úgy tűnik, hogy egy mintát követnek, és a többi sziget hegyeire mutatnak, de ezt a feltételezést még kutatják.

Kiruccanás egy lakatlan szigetre

Isla de Lobos hivatalosan lakatlan sziget, de valójában van pár lakója. Azonban egy dolog biztos: kevés nyugodtabb helyet találsz az európai kontinensen. Gyönyörű partjai mintegy 20 perc hajóútra találhatóak Fuerteventurától, és a szigeten működik egy étterem is, ahol érdemes az aznapi fogást megkóstolnod!

los-lobos--5-ok-amiert-erdemes-fuerteventurara-utaznia-2.jpg

Csak pihenj a homokban és hagyd, hogy elszálljanak a gondok

Fuerteventura nem igazán a tömegturizmus szigete, egy olyan hely, ahol a teljes kényelemre és a magányos nyaralásra is könnyen találsz megoldást, igényed szerint. Természetesen mindenki máshogy nyaral, de biztos: a homokos partok, a végtelen óceán, az egész éves napsütés garantált!

los-lobos--5-ok-amiert-erdemes-fuerteventurara-utaznia.jpg

Hat kihagyhatatlan program Caleta de Fuste-ben!

Fuerteventura keleti részének központja Caleta de Fuste, csupán 7 km távolságra fekszik a sziget nemzetközi repterétől. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően tökéletes kiindulópont, ha szeretnéd felfedezni a gyönyörű sziget északi és déli részét is.

A városban széles kínálat találsz kényelmes, modern, minden igényt kielégítő szállásból. Remek program lehetőségek, két golfpálya, bevásárlóközpontok, kaszinó, sportolási lehetőségek, vízisportok, megszámlálhatatlan étterem és bár várja a nyaralókat. Mindez gyönyörű, fehér homokos környezetben.

Az alábbiakban pedig néhány érdekességet sorolunk, amit semmiképp ne hagyj ki!

Egy nap a strandon

fuertevenmtura-1.jpg

Ha egy igazán pihentető napra vágysz, akkor tökéletes hely a csodás fehér homokos strand a város közelében, ahol mindenki élvezheti a lágy hullámokat és napsütést.

 

Vigyázat! Mélyvíz

buvar-fuerteventura.jpg

Búvárszemüveget fel! Merülj alá a habokban, és fedezd fel az óceán csodás élővilágát!

 

Belső harmónia

massage-fuerteventura-9.jpg

Relaxálj, kapcsold ki elméd, és élvezd, ahogy hivatásos szakemberek test és arckezelésekkel kényeztetnek. Próbáld ki a számos spa és thalasso fürdő egyikét: U Spa Barceló, Spa Hotel Los Geranios és Hesperides Thalasso Spa a Sheraton Hotelben.

 

Hullámokra fel!

surf.jpg

Mindig is szeretted volna kipróbálni a szörfözést? Caleta de Fuste az ideális hely!

 

Ínyenc kaland

gasztronomia-fuerteventura.jpg

Ki ne szeretné a finom spanyol borokat és a paellát. A helyi finomságokat és a nemzetközi konyha remekeit is megtalálod a Caleta de Fuste-i éttermekben…

A legjobb családi programok Fuerteventurán

A gyönyörű homokdűnékről és a biztonságos, aranysárga homokos strandokról ismert Fuerteventura igazi családi pihenőhely. A vízi sportoktól a homokvár építésen és a terepjárós kirándulásokon át, a delfin lesig számos programot talál, hogy gyermekeinek is igazán boldog nyaralása legyen.

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-6.jpg

Fedezze fel Fuerteventura vulkanikus tájait terepjáróval!

Ha szeretné családjával felfedezni Fuerteventura látványosságait, akkor induljon el a járatlan utakon! Az izgalmas terepjárós kirándulás során megtekintheti Fuerteventura vulkanikus tájait, a gyönyörű, természetes lagúnákat, érintetlen partokat is.

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-4.jpg

Látogasson el egy lakatlan szigetre!

A hivatalosan lakatlan sziget, Los Lobos pár tízperces útra található Fuerteventurától, ahol türkíz óceán, aranysárga homok és csendes partok várják!

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-1.jpg

Egy nap az Oasis Parkban

Elefántok, zebrák, krokodilok, tevék és még sok-sok állat Európa egyik legnagyobb területű állatkertjében. Nézze meg a ragadozó madarak bemutatóját, a kaktuszrezervátumot és simogassa meg a gyűrűsfarkú makikat vagy a tevéket!

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-7.jpg

Próbáljon ki néhány vízi sportot!

Fuerteventura Európa legjobb vízi sport központja, a gyerekek nem csak az evezéssel, a búvárkodással ismerkedhetnek itt meg, hanem kipróbálhatják a szörfözést is. Gyakorlatilag bármelyik strand közelében találhat sportolási lehetőséget, érdemes felderítenie a párat, hogy a legjobbat találja meg!

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-3.jpg

Töltsön el egy napot az Acua Water Parkban

Az izgalmas Acua Water Parkot a sziget északi részén, Corralejoban találja. Óriási csúszdák, őrült golf és gokart várja az egész családot!

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-5.jpg

Utazzon egy valódi kalózhajón vagy vitorláson!

Katamaránok, vitorlások és akár kalózhajók is várják Fuerteventurán, hogy megismerhesse az Atlanti-óceán élővilágát, így a partok mentén élő közel 30-féle cetfélét. A kirándulás része a fürdőzés, a vízi sportok és persze a legnagyobb tengeri állatok megfigyelése!

a-legjobb-csala_di-programok-a-kana_ri-szigeteken-fuerteventura-2.jpg

süti beállítások módosítása