Malmok Fuerteventurán: kövesd ezt az utat, hogy megtaláld a legszebbeket!

Ha szeretnél kicsit jobban körülnézni Fuerteventurán, és olyat látni, ami nem csak szép, de nagy hagyománya is van a szigeten, akkor indulj el malom-túrára! Jól olvasod: szélmalmok. Történelem, tradíció, különleges helyek. Olvass tovább, elmondom majd, hogy milyen útvonalon érdemes elindulnod a malmok felfedezésére!

A legkönnyebben úgy járhatod körbe ezeket a helyeket, ha van autód. Így akár a nagy spanyol eposzba is képzelheted magad, Don Quijote-ként csodálhatod meg a tájat. Én nagyon szerettem gyerekkoromban a rajzfilmet, és simán olyan érzésed mintha visszacsöppennél a gyerekkorodba. Fuerteventurán különböző típusú malmokat találsz, amelyek az évszázadok óta fontos szerepet játszanak a szigeten.

A szél ereje

A gazdasági tényezőkön túl, van egy egészen egyszerű, mondhatni természetes ok arra, hogy miért is nyúlik vissza nagyon régre a malmok története. Ez pedig nem más mint a szél energiája.

Az északról érkező passzát szél tökéletesen működteti a malmokat (és persze ezért is jó szörfözni itt :-) ).

molinos-fuerteventura.jpg

A malmok a sziget életében

Becslések szerint elképesztő, több mint 1000 db szélmalmot tartanak nyilván Fuerteventurán. Ha belegondolsz, hogy az egész sziget 3 budapestnyi méretű, akkor ez elképesztő szám. A malmokat különböző gabonák örlésére használtak és sokat még most is használnak. Az egyik ilyen gabonafajta a gofio, ami egyfajta kanári liszt, amelyet pörkölt gabonákból készítenek és egy rendes kanári család ezzel sűrít mindent és még süteményt is készítenek belőle.

18039866871_bae93aeefe_b.jpg

A 15.században Fuerteventura szigetét a Kasztíliai Királyság (ez lett több más területtel együtt később a Spanyol Királyság) gyarmatosította, hogy kiaknázza a terület termékeny völgyeit. Fuerteventura gazdasága nagyrészt gabonafélék, például rozs, búza és különböző típusú árpa ültetésén és betakarításán alapult. Ezt az egész tevékenységet kézi malmok segítségével végezték, hogy megpróbálják kielégíteni az igényeket. Ez a 18. század végén vett fordulatot, amikor a népesség jelentősen megnőtt, és ezért a termelés iránti keresletnek növekednie kellett. Épp ezért Fuerteventurán nagyobb malmokat építettek, amelyek közül még ma is  jópár működik.

Fuerteventurai malomút

A fuerteventurai malomút mentén három olyan helyet találsz, ahol még mindig kíváló állapotban lévő malom áll, ezek az elmúlt években a sziget szimbólumaivá váltak.

fuerteventura-9-program.jpg

A legszebb malmokat az alábbi helyeken találod Fuerteventurán, ha nagyon komolyan veszed a küldetést!

ruta_de_molinos.jpgmolino-de-tefia-traditional-windmill-in-tefia-fuerteventura-canary-islands-spain-atlantic-europe-rhplf17227.jpg

Villaverde malmok: gabonatermesztés

Az úton az első megállód Villaverde lesz, ami a sziget észak-keleti részén fekszik, nem messze La OIiva városától. Corralejo FV-101-es főútján könnyen elérheted a városkát, és a domb tetején meg fogod látni a malmokat. Ezek a malmok évszázados emlékei azoknak, melyek különböző lisztek előállítására használtak a 18. században. Összesen 4 pengéjük van, amely már elegendő erőt tud kifejteni ahhoz, hogy meg tudják őrölni a gabonát.

vlwyodw1sixojp4znm2b.jpg

Tefía malom: Fuerteventura szimbóluma

Ha tovább haladsz az útvonalon, követve az FV-207-es utat, akkor eljutsz Tefía történelmi városába, amely autóval mindössze 20 percre van Villaverdétől. Ebben a városban az egész utazás egyik legkiemelkedőbb szimbólumát, a Tefía malmot csodálhatod meg, melyet a közelmúltban állították helyre, hogy megőrizzék a sziget történelmi örökségét. Különböző gabonafélék szemeinek őrlésére épült, közel 100 éve, 1930-ban. A korábbi malmoktól eltérően ez már 6 pengével rendelkezik, amely nagymértékben megkönnyítette a munkát. Ha szeretnél egy kis kitérőt tenni mielőtt folytatnád az utad, akkor látogasd meg a malom közelében található a La Alcogida Múzeumot, mely a "majorerok", azaz a fuerteventurai parasztok életét mutatja be. 

molino-de-tefia-traditional-windmill-in-tefia-fuerteventura-canary-islands-spain-atlantic-europe-rhplf17227.jpg

40489068333_9280165ded_b.jpg

50937474708_3d2d8e6e60_c.jpg

A Tiscamanita Malom Központ

A körút befejezéséhez az Fv-20-as úton kell továbbhaladnod dél felé, amíg el nem éred a Tiscamanita Malom Központot, ahol első kézből ismerheted meg a malmok történetét. A központ keddtől-szombatig 10:00 és 18:00 óra között tart nyitva, és a belépő mindössze 4 euró. A tolmácsközpontot egy felújított szélmalomban találod, azon felül. hogy megnézheted hogyan dolgoznak, dolgoztak a malmokban, akár sajátkezűleg is kipróbálhatod mindezt.
museo_del_molino_2.jpg

50938165191_ae64180c5c_c.jpg

50938165161_53678f0086_c.jpg

50938273372_35a1fd679d_c.jpg


museo_del_molino_1.jpg