Finom ajándékok Fuerteventuráról

Lenyűgöző sivatagok, sziklák, egyedi tájak, partok és hagyományos kanári gasztronómia keveredik a modern konyhával Fuerteventurán. Miután bejártad a szigetet és megismerted a legfontosabb látnivalókat, eltöltöttél jópár órát a fehér homokos strandokon, érdemes megkóstolnod kanári ízeket is. És ha eljött a búcsú ideje, akkor itt az ideje egy bevásárló körútnak, Ez a bejegyzés ad néhány ötletet a legjobb gasztronómiai szuvenírekről, melyekkel bárkit meglephetsz, vagy csak hazaviheted az ízeket.

ph13168_optimized.jpg

Extra szűz olivaolaj

A Kanári-szigetek híres a kiváló minőségű olívaolajáról, melyet leginkább Fuerteventurán állítanak elő. A csapadékhiány ellenére kíváló mínőségű olivát termelnek, melyet hagyományos eljárással sajtolnak. Ráadásul a helyiek valami elképesztő rajongással tekintenek nem csak az olivára, de erre a munkára is.  A fajtákat tekintve a Hojiblanca, Picual és a Arbequina a fő típusok, melyekből a legjobb minőségű "csemege" készül. 

olive-oil-g9b30da031_1920.jpg

Mojo szószok

Biztosan te is kóstolni fogod, kóstoltad a mojo szószokat Fuerteventurán. Ez a híres kanári mártás a kanári őslakosok (guanche) és a latin-amerikai konyha keresztezéséből született. A 15. századtól folyamatos dél-amerikai befolyás érte a szigetcsoportot, így a gasztronómiát is. De a híres szószok eredete nem ismert. A neve valószínűleg a portugál “molho” szóból származik, ami mártást jelent. A fűszeres íze és textúrája pedig valóban hasonlít a mexikói, argentin és venezuelai mártásokéra. 

A Mojo szósz tökéletes választás a híres papas arrugadas – szó szerint „ráncos burgonya” vagy csirke, illetve halétel mellé. A szósznak két fajtája van: a picon (a piros) és a verde (a zöld), melyek nemcsak a színűkben, hanem ízükben is eltérnek. Míg az előbbinél a fokhagyma és a chilli valamint az édes fűszerpaprika dominál, utóbbinál a fokhagyma mellett a koriander és a köménymag a hangsúlyos. Egy biztos, mindkettő különleges, melyekből érdemes magaddal vinni a nyaralás végén.   

ph2569_optimized.jpg

Sajtok

A sziget sajtját Majoreronak hívják, ez annyit jelent “helybéli”, azaz fuerteventurai. Az eredeti és talán a legfinomabbak is kecsketejből készülnek, kívül sokszor kemény kéreggel, amit néha paprikáznak. Három keménységű sajtból válaszhatsz: a puha, a félkemény és a kemény. Ez a sajtfajta enyhe ízűek, amit gyakran friss olivaolajjal, paprikával, egyéb fűszerekkel esznek a helyiek. Füstölt változatban is készül a majonero, ezt grillezve érdemes megkóstolnod.

A Majorero sajtokat immáron 14. éve a világ egyik legjobb sajtjának választják. 

ph28315_2.jpg

Aloe vera

Az aloe vera termesztés története hosszú időre nyúlik vissza. Felhasználása rendkívül sokrétű, ugyanis nem csak krémeket és géleket készítenek belőle, hanem dezodort, különböző gyógyhatású készítményeket és ehető, illetve iható egészséges élelmiszereket is. Ez a különleges növény az extrém klímát és a nagy szárazságot is rendkívül jól tűri, így nem csoda, hogy a szigeten elterjedt. feldolgozáskor a leveleket szüretelik le, melyekben a juice-szerű részből készítenek krémeket vagy akár italokat. 

Tipp: a vásárlásnál érdemes figyelned, hogy 100% tartalmú aloe termék nem létezik, ugyanis valamennyi minimális természetes segédanyag felhasználása szükséges a maximális hatás érdekében. 

aloe-g9f9565b24_1920.jpg

Bor

Mi sem passzolhatna jobban egy világbajnok sajthoz mint egy világbajnok bor! A szomszéd Lanzarote szigetén világszinten ismert, rendkívül különleges eljárással készült fehérborokat készítenek. Az elkészítés során a lassú érés határozza meg a bor karakterét. Itt a szőlőt szeretettel, gondoskodással termesztik, a borkészítésnél elődleges szempont a hagyományok betartása és a körülmények tisztelete. A Malvasia szőlőfajta az egyik leggyakoribb borfajta a szigeten.

Tipp: ha nem jártál Lanzarotén legalább egy napos túrára, és nem vettél a borászatban bort, akkor a reptéren keresd a Bermejo Malvasia Volcánica Seco-t, vagy a Yaiza borok bármelyikét. Nem fogod megbánni! 

ph28314.jpg