Fuerteventuráról - ami kimaradt... eddig!

Belevágtam a közepébe, hurrá nyaralunk, Fuerteventura mennyire csodás...

És jött egy komment, hogy hol is van ez a hely. Igaza volt a hozzászólónak, így most ezzel a poszttal pótlom a hiányosságom! :)

A Kanári-szigetek Spanyolországhoz tartozik, de a félszigettől is kb. 2.000 km-re délre fekszik, nagyjából a Szahara magasságába kell betájolni, az Atlanti-óceánon. 8 lakott szigetből áll,  El HierroLa PalmaLa GomeraTenerifeGran CanariaFuerteventuraLanzarote és La Graciosa. Ezeken kívül Lanzarotétól északra találhatók a Chinijo-szigetcsoporthoz tartozó Montaña Clara, Alegranza, Roque del Este és Roque del Oeste szigetek, amik azért inkább csak a vízből kiemelkedő sziklák. Fuerteventurától északkeletre találod Los Lobost, amiről itt már írtam, hogy miért érdekes. Továbbá egy sor kisebb szikla is található az óceánban: a Roques de Anaga, Garachico és Fasnia Tenerifén, Salmor és Bonanza pedig El Hierroban.

20211230-2.jpg

Fuerteventura sok turistát vonz, de mégis képes volt megőrizni érintetlen hangulatát, emiatt is különbözik e két nagy nyaralóhelytől: Tenerifétől és Gran Canariától.

Mikor érdemes menned?

A Kanári-szigetek egész évben meleg, de nagyon ritka a valódi, döglesztő hőség. Mindenfélét mondanak, én azt tapasztaltam az elmúlt 20 évben, hogy olyan 20-24 fok szokott lenni egész évben, de a hőérzet sokkal magasabb. Sokkal erősebb a nap, a víz partján pedig még inkább erősnek érezni.

A legtöbbet mégiscsak az mondja el az időjárásról, hogy a fűtés szót a fuerteventuraiak nem ismerik, hisz itt még hegyek sincsenek, ahol hűvösebb lenne.

Tehát a nyaralás időpontja tőled függ. Ha valódi parti pihenésre, napsütésre vágysz, akkor július, augusztus és szeptember a legjobb hónapok! Ha eleged van a télből, akkor gyere december és február között, hisz akkor is jó érzés a napon pihenni. Eső nincs, vagyis van, de nagyon kevés. Ha esik is, akkor is általában pár percig szitál. Nézz végig a képeinken, az egész sziget egy sivatag :)

A turisztikai csúcsszezon télen van a kanári-szigeteken, így ekkor találkozol a legnagyobb tömeggel és a legmagasabb árakkal.

Hogyan juthatsz el ide?

A Budapest vagy Bécs és Fuerteventura közötti közvetlen járatok kb. 5 óra utazást jelentenek. Budapestről heti 1 járat van, Bécsből 3. A szigeten sem olyan sok idő eljutni a kiszemelt célpontig, olyan másfél óra alatt a reptérről bárhova elvisz a transzfer. 

Hol érdemes megszállni?

Ha nem szörfözni, kite-ozni jössz a szigetre, akkor érdemes a keleti partot választanod, hisz ott jobban kiépült az infrastruktúra, az óceán nyugodtabb, bár a strandok mindenhol szépek. (Mivel kis szigetről van szó, könnyű egynapos kirándulásokat tenni más területekre.) Mindenféle szálláslehetőség közül választhatsz, az egyszerűtől a luxusig.

Corralejo

corralejo.jpg

Ez egy bájos óceánparti város az északkeleti részen, a Corralejo Nemzeti Park mellett. Ennek közelében van két kedvencem is: Los Lobos és a Corralejo-i homokdűnék.

Jandia

morro_jable.jpg

Jandia a sziget déli részén található, Morro Jable a "központja", ahol nem kell félni a tömegtől. A sziget néhány legjobb strandja itt található, a Sotavento-i strand, vagy a Morro Jable-i mindkettő szép, sárga homokos.

Caleta de Fuste

caleta_de_fuste.jpg

Ha gyerekkel akarsz nyaralni, akkor ezt a helyet válaszd! Ez egy picit kiépültebb, de az óceán itt a legkevésbé erős, sok programot találsz magadnak is és a  gyerekeknek is.

El Cotillo

cotillo.jpg

El Cotillo csendes, nyugodt és itt találod a lagúnát is.

Costa Calma

costa_calma.jpg

Ez is egy nyugis nyaralóhely délen, és ezt szoktam még a gyerekkel utazóknak ajánlani. Costa Calma = nyugodt partok. És tényleg ezt is mutatja minden szempontból: strandok, kék víz, természet, napsütés.

BUÉK!